Beroepslid LVPW

RBCZ_logo_def_2013_breed__950x493   
lvpw

lvpw

Contact

Ank de Kok ankdekok@gmail.com tel: 06-12746704 (bellen na 18.00u)

Hasseltstraat 223 5046 LL Tilburg

Regressietherapie

Wat is eigenlijk regressietherapie/ reïncarnatietherapie?

Wanneer je een probleem ervaart in het heden, is het vaak zo dat het zijn oorsprong vindt in het verleden. Regressietherapie is een doeltreffende methode om het verleden te herbeleven en te verwerken. We gaan er bij deze therapie vanuit dat “toeval” niet bestaat, maar dat knelpunten in het heden hun oorsprong vinden in het verleden. Regressie is contact maken met het verleden dat NU in ons is. We gaan terug naar de gevolgen van vroeger waar we nu nog last van ervaren.

 

Dus de traumatische ervaringen van vroeger zijn vaak niet goed verwerkt of onderdrukt en worden opnieuw gestimuleerd door zwakkere, maar vergelijkbare ervaringen. Eigenlijk gaat het hier om trauma’s. Vaak denken we dan aan heftige gebeurtenissen, maar dit komt veel vaker en algemener voor dan je misschien denkt. Door deze ervaringen goed door te werken tijdens de sessies, kunnen ze verwerkt worden. Je klachten en problemen zullen verminderen of zelfs geheel verdwijnen.

Meer informatie

Een emotioneel trauma kan optreden als bijvoorbeeld ineens blijkt dat de hond is overleden of wanneer je getuige bent van iets dat anderen overkomt en je kan er niets aan doen om het te voorkomen.. Dit was zo pijnlijk dat we het niet konden of wilden voelen. Om hier mee om te gaan, ontwikkelen we overlevingsstrategieën. Deze zijn op het moment van ontstaan onontbeerlijk om te overleven. Alleen… we kunnen ze vaak niet meer loslaten en dan kan het zijn dat zo’n overlevingsstrategie ons behoorlijk in de weg kan gaan zitten. Wat we tijdens de therapie doen is, kijken waar de strategie (of een bepaalde overtuiging) is ontstaan en bewust maken wat er precies onderdrukt of niet gevoeld kon/mocht worden. Vervolgens gaan we het verleden alsnog verwerken, zodat het geïntegreerd kan worden om ervan los te komen. Dit wordt door de meeste mensen als zeer bevrijdend ervaren. Veel mensen denken ook dat het “eng” is om terug te gaan naar het pijnlijke moment.  Meestal is dat toch niet zoals ze zich dat hadden voorgesteld. Vaak is de last die je in je huidige leven ervaart veel zwaarder (en langduriger) dan je tijdens de sessie ervaart.

Wat is het verschil tussen regressie- en reïncarnatietherapie?

Wanneer het probleem waar je aan wilt werken, je terug voert naar een moment in het huidige leven, dan gaat het om regressietherapie.  Dit kan zijn tijdens de periode waarin je moeder zwanger is van jou, je geboorte, kindertijd enz.. Mocht je verder teruggaan in de tijd, zoals een tussenbestaan of een vorig leven dan spreek je van reïncarnatietherapie. Het is niet nodig om in reïncarnatie te geloven, de therapie werkt toch wel. Het gaat erom dat je je eigen ervaringen serieus neemt.

Voor wie is de therapie geschikt?

De therapie is geschikt voor iedereen die inzicht in zijn probleem en/of zichzelf wil krijgen of zijn persoonlijke groei wil bevorderen.

De therapie werkt minder goed als je emotieonderdrukkende middelen gebruikt zoals antidepressiva, drugs of alcohol.

Voor welke problemen is de therapie geschikt?

De therapie is voor allerlei doeleinden geschikt, we gaan ervan uit dat elk probleem of klacht zijn oorzaak vindt in het verleden. Bijvoorbeeld;

Lichamelijke problemen waarvan de oorzaak onbekend is, eczeem, pijnklachten, zingevingproblemen, angsten en fobieën, depressie, burn-out, stress, rouw, faalangst, blokkades, eetproblemen, relatieproblemen, problemen met seksualiteit, problemen die het gevolg zijn van misbruik of verkrachting, je niet thuis voelen in dit leven of op deze wereld, gevoel alleen te overleven en niet te leven etcetera .

(levenbedreigende) ziekten.

Natuurlijk ben ik niet in staat iemand met een levensbedreigende ziekte te genezen. Ik vind het dan ook belangrijk dat reguliere medische behandeling, indien nog mogelijk, doorgaat.  Wat wel kan, is dat we samen kijken naar wat jouw ziek zijn voor jou betekend, welke patronen hiertoe geleid kunnen hebben. Welke betekenis kan deze ziekte hebben? Eventuele angst voor de dood kan worden verminderd door het herbeleven van vorige levens.

Hoe gaat het proces van therapie in zijn werk?

Ik bied je de mogelijkheid om te beginnen met een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek van een half uur. Je hebt dan de mogelijkheid om te kijken of er een klik is tussen ons.

Mochten we besluiten verder te willen gaan, dan kunnen we een afspraak maken voor een twee uur durend voorgesprek. Tijdens het voorgesprek ga ik zo goed mogelijk inventariseren wat je probleem is. Om dit duidelijk te krijgen zal ik je veel vragen stellen die ook te maken hebben met hoe je je probleem lichamelijk ervaart, welke gedachten er zoal door je heen gaan en welke emoties er in je opkomen.

Vervolgens gaan we samen bepalen wat je gewenste doel is. Dit doel zullen we tijdens de sessies steeds als leidraad houden. Het kan zijn dat je tijdens de sessies het doel zult willen bijstellen.

Tijdens volgende sessies (maximaal 2 uur per sessie) gaan we terug naar het verleden in de breedste zin van het woord, dit doen we doormiddel van trance. Trance is een bewustzijnstoestand waarbij je sterk geconcentreerd bent. Dit is dus geen hypnose!

Meer informatie

Je kunt het zien als wanneer je een boek leest en je ben zo verdiept in je boek dat je niet hoort dat iemand tegen je praat. Tijdens de therapie is je concentratie sterk naar binnen gericht, maar je blijft altijd bewust van alles wat er om je heen gebeurd. We noemen dit elliptisch bewustzijn. Je bewustzijn is op twee plaatsen tegelijk, namelijk een moment in je verleden en tegelijk weet je dat je bij mij in de therapieruimte bent. Je kunt horen dat ik tegen je praat en je kunt ook antwoorden.

Dit is van belang om zelf de verbanden tussen het verleden en het heden te kunnen leggen.

Tijdens de sessies is het fijn om te liggen, maar zitten is natuurlijk ook mogelijk.

De trance bereiken we doordat de cliënt zich sterk concentreert op zijn emotie, lichamelijke beleving en de woorden of gedachten die erbij horen. Deze techniek noemen we de MESS-brug techniek (Mentaal, Emotioneel en Somatisch). De tweede S van MESS staat voor spiritueel, dit heeft te maken met de weg die onze ziel wil gaan en die nodig is voor het echt aanvaarden van ervaringen.

Het aantal sessies hangt af van de ingebrachte problematiek en het gewenste doel dat je wilt bereiken. Gemiddeld zijn zo`n 7 tot 10 sessies nodig. Om het herbeleefde te laten “zakken” is het prettig om pauzeperioden van 2 tot 4 weken tussen de sessies aan te houden.  Als je denkt dat je zelf weer verder kunt is het (voorlopig) klaar en dat bepaal je altijd zelf.