Beroepslid LVPW

RBCZ_logo_def_2013_breed__950x493   
lvpw

lvpw

Contact

Ank de Kok ankdekok@gmail.com tel: 06-12746704 (bellen na 18.00u)

Hasseltstraat 223 5046 LL Tilburg

EMDR

EMDR therapie staat voor Eye Movement Desensitization & Reprocessing.

Het is mogelijk om via deze weg te werken aan een trauma. Het is een relatief snelle methode om minder (of geen)  last te hebben van de nawerkingen van een trauma. Het wordt vaak toegepast bij posttraumatische stress stoornissen (PTSS) en (onverklaarbare) angsten, maar de behandelmogelijkheden zijn nog veel groter. Het is een methode die de REM-slaap nabootst, zodat alsnog verwerking kan plaatsvinden. Het heeft als voordeel dat je als cliënt niet alles hoeft te vertellen over het trauma zelf, je brein doet het werk. Wat overigens niet wil zeggen dat je zelf niets hoeft te doen.

Als je wilt weten of jouw klacht hiermee te behandelen is, neem dan contact op met ankdekok@gmail.com

 

Werkt EMDR?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende  therapievorm. Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt en bij complexere problematiek duurt de behandeling langer.

Hoe werkt EMDR?

Door stresshormonen die aangemaakt worden tijdens een nare gebeurtenis kan er een blokkade ontstaan in de hersenen, tussen het korte en het lange termijn geheugen. Hierdoor is het brein niet in staat de nare herinneringen op een gezonde manier te verwerken en er betekenis aan te ontlenen. De herinnering blijft in het kort termijn geheugen “hangen”. Onterecht blijf je hierdoor geloven dat er bijv. nog steeds gevaar dreigt of dat je blijvend schuldig, machteloos of waardeloos bent. Hierdoor ontstaan psychische en/of lichamelijke klachten.

Het is mogelijk verschillende werkmethodes te combineren ( regressie therapie, EMDR, gesprekken). Het gaat erom dat de client het handvat krijgt dat hij/zij nodig heeft. Hierbij zal ik steeds kijken naar de balans tussen draagkracht en draaglast.

Wat zijn de effecten?

Door EMDR zullen langzamerhand de herinneringen aan kracht en emotionele lading verliezen. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.

 

Nawerking?

Het is mogelijk dat je tot ongeveer 3 dagen na de sessie nog effecten als nawerking ervaart ( bijvoorbeeld dromen)

Met EMDR sla je een brug naar je innerlijke bronnen en wordt het natuurlijke verwerkingsproces aangesproken, waarna de bronnen spontaan weer gaan stromen. In sommige gevallen kan het de cliënt het idee geven, even de regie kwijt te zijn, bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan.

 

 

Ik heb mijn eerste EMDR opleiding gevolgd bij de BIVT ( René Veraar). Met deze methode heb ik een aantal jaar gewerkt. Daarna ben ik opgeleid in een iets andere methode door Alexander Bund. Hij studeerde psychologie in Leiden en hypnotherapie in Oklahoma. Hij houdt een privépraktijk voor EMDR, relatietherapie en coaching te Alkmaar, is docent/trainer EMDR en mindfulness docent psychopathologie en specialiseerde zich in het afnemen van persoonlijkheidstesten – met name de MBTI (een Jungiaanse karakteranalyse) voor zelfkennis en loopbaanbegeleiding.

 

Vergoeding voor EMDR vindt plaats via de Alternatieve Geneeswijzen.

(Zie vergoedingen LVPW)